Restgæld

Sådan skal du forholde dig til restgæld

Restgæld i en bil er noget, der kan afskrække mange fra at købe brugt bil af en privatperson. Det er der dog ingen grund til, så længe det gøres rigtigt. Her kan du læse vores guide til, hvordan du undgår ubehagelige overraskelser.

Når du køber bil af en privatperson, er det vigtigt at undersøge, om der er taget pant i bilen. Der er pant i en stor del af de biler, der finansieres gennem en bank eller en anden form for låneudbyder. Pant er ofte lig med restgæld, og hvis du ikke tager dine forbehold, kan du i værste tilfælde komme til at skulle aflevere bilen til panthaveren, hvis den tidligere ejer misligeholder gælden. Panthaveren har stadig pant i bilen, selvom det ikke er den oprindelige låntager, der ejer bilen længere, med mindre at panten aflyses inden handlen.

Det er heldigvis ret nemt at undersøge, om der er taget pant i bilen. Du skal blot kende bilens nummerplade. Der findes en håndfuld hjemmesider, der kan give dig den slags oplysninger omkring bilen. Vi anbefaler http://www.tjekbil.dk, som også giver dig oplysninger omkring hvornår bilen skal synes, om bilen er efterlyst og om der er tegn på kilometerfusk. Her kan du også se, hvilket finansieringsselskab der har taget pant i bilen og hvad hovedstolen er, altså det beløb der skyldtes ved lånets start.

Når du skal købe en bil, der er registreret pant i, er der flere måder at komme sikkert igennem processen på. Den mest simple måde er, at ejeren af bilen selv betaler restgælden ud inden færdiggørelsen af handlen, og dermed får långiveren til at opgive sin pant i bilen. I denne forbindelse er det vigtigt at få en skriftlig bekræftelse af långiveren på, at panten i bilen er aflyst. Denne metode kræver dog, at sælgeren har tilstrækkeligt med midler til rådighed til at betale gælden ud.

Det er ikke altid, at sælgeren står med nok penge på hånden til at kunne betale restgælden ud. I denne situation skal du først og fremmest have fundet ud af, hvor stor restgælden er. Dette kan du gøre ved at kontakte panthaveren. Sælgeren skal også kontakte panthaveren og oplyse dem om, at du som køber indfrier restgælden samtidig med, at de aflyser deres pant i bilen. Hvis restgælden er mindre end den aftalte købesum, skal betalingen deles op i to. Dvs. én betaling til panthaveren og én betaling til sælgeren af bilen. Er restgælden større end købesummen, skal sælgeren indbetale det resterende beløb til panthaver, inden du overfører købesummen til panthaver, og dermed får aflyst den pant, der er i bilen.

Nu er du klar til at sætte din signatur på slutsedlen og køre væk i din nye, brugte bil. Hos MotorMægleren står vi altid klar med professionel rådgivning omkring bl.a. indfrielse af restgæld og andre problemstillinger ift. privat bilhandel, lige meget om du skal købe eller sælge gennem os.